Polecane
Tarta z truskawkami, mango i bezą
Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :)
Składniki:
- Tarta:
- Masło zimne - 100g
- Żółtko jaja - 2szt
- Mąka pszenna - 200g
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżka
- Owoce:
- Truskawki - 400g
- Mango - 100g
- Cukier - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
- Beza:
- Białko jaja - 4szt
- Cukier - 200g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżeczka
Tarta (na blaszkę o średnicy 27cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i mąkę.
Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Wkładamy do
lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto układamy między dwoma arkuszami papieru do
pieczenia i rozwałkowujemy, aby uzyskać placek pasujący na naszą
blaszkę. Ciasto przenosimy na blachę i wyklejamy dokładnie spód i boki.
Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Najlepiej na pierwsze 10
minut przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Po 10
minutach zdejmujemy obciążenie i papier, a tartę dopiekamy samą.
W tym czasie szykujemy owoce:
Do garnka wkładamy truskawki i pokrojone mango. Ja używałam mrożonych.
Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok (w razie
potrzeby można podlać odrobiną wody). Dodajemy cukier i mąkę
ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut, aby masa owocowa mocno zgęstniała.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas
ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Z ostatnią partią cukru
dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczoną tartę wykładamy owoce i bezę. Dopiekamy przez 25 minut w
160 stopniach. Jeśli beza będzie brązowieć trzeba zmniejszyć
temperaturę. Następnie zmieniamy temperaturę na 70 stopni i suszymy
jeszcze 30 minut.
Tartę studzimy. Po kilku godzinach w lodówce ma idealną konsystencję, kroi się bez problemu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ta beza wygląda jak chmurka z nieba :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tak też smakowała :P
Usuń