Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tarta z truskawkami, mango i bezą


 Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :) 

Składniki:

  • Tarta:
  • Masło zimne - 100g
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce:
  • Truskawki - 400g
  • Mango - 100g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
  • Beza:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka

Tarta (na blaszkę o średnicy 27cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, aby uzyskać placek pasujący na naszą blaszkę. Ciasto przenosimy na blachę i wyklejamy dokładnie spód i boki.
Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Najlepiej na pierwsze 10 minut przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i papier, a tartę dopiekamy samą.

W tym czasie szykujemy owoce:
Do garnka wkładamy truskawki i pokrojone mango. Ja używałam mrożonych. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut, aby masa owocowa mocno zgęstniała.

Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Z ostatnią partią cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczoną tartę wykładamy owoce i bezę. Dopiekamy przez 25 minut w 160 stopniach. Jeśli beza będzie brązowieć trzeba zmniejszyć temperaturę. Następnie zmieniamy temperaturę na 70 stopni i suszymy jeszcze 30 minut.

Tartę studzimy. Po kilku godzinach w lodówce ma idealną konsystencję, kroi się bez problemu. 

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty