Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Pasztet pieczony z kurczaka


Pyszny, bardzo prosty i tani przepis na pieczony pasztet z kurczaka. Jest kremowy, z chrupiącą skórką. Oczywiście dużo lepszy niż pasztety ze sklepu. Świetnie sprawdzi się na imprezie!

Składniki:

  • Kurczak - ok 1,5 kg
  • Wątróbka drobiowa - 250g
  • Słonina - 200g
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Bułka kajzerka (czerstwa) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Whisky - 50ml
  • Przyprawy mielone:
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • pieprz, sól, papryka słodka i wędzona - do smaku
  • Do naczynia żaroodpornego:
  • Olej i bułka tarta

Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż słonina zacznie się wytapiać. Kurczaka kroimy na części i dodajemy do słoniny. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu wyciągamy z garnka kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa. Obieramy mięso z kurczaka od kości. W pozostałym w garnku sosie moczymy bułkę, aż będzie miękka.

Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Na końcu przepuszczamy namoczoną bułkę. Masę doprawiamy whisky, solą, pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy jajka, sos z garnka i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masę pasztetową wkładamy do natłuszczonego i posypanego bułą tartą naczynia żaroodpornego (u mnie wielkości 25x10cm). Naczynie wkładamy do większego naczynia i zalewamy wodą do połowy wysokości.

Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby góra nie spiekła się za mocno.


Po ostudzeniu wkładamy pasztet do lodówki, najlepiej na całą noc. Pasztet ma dobrą konsystencję - nie jest za twardy ani za miękki. Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty