Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ziemniaki w pomidorowo-kokosowym curry


To danie, które uwielbiam i do którego często wracam. Ziemniaki w orientalnym wydaniu - w curry z pomidorami i mlekiem kokosowym.

  • Ziemniaki - 4 większe
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleczko kokosowe - 200ml
  • Liście curry - 1 łyżka
  • Liście kafir - 4szt
  • Pasta curry - 50g (jeśli wolicie mniej pikantne danie wystarczy 20g)
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Opcjonalnie przyprawy mielone:
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Do posypania: czarnuszka lub czarny sezam

Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku wyciskamy. Razem przesmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, pastę curry, liście kafir i curry, cukier i przyprawy. Razem dusimy pod przykryciem, aż zacznie się gotować.

Dodajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką lub sezamem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty