Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ziemniaki w pomidorowo-kokosowym curry


To danie, które uwielbiam i do którego często wracam. Ziemniaki w orientalnym wydaniu - w curry z pomidorami i mlekiem kokosowym.

  • Ziemniaki - 4 większe
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleczko kokosowe - 200ml
  • Liście curry - 1 łyżka
  • Liście kafir - 4szt
  • Pasta curry - 50g (jeśli wolicie mniej pikantne danie wystarczy 20g)
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Opcjonalnie przyprawy mielone:
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Do posypania: czarnuszka lub czarny sezam

Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku wyciskamy. Razem przesmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, pastę curry, liście kafir i curry, cukier i przyprawy. Razem dusimy pod przykryciem, aż zacznie się gotować.

Dodajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką lub sezamem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty