Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Cebularze obiadowe

 

Cebularze ze świeżymi warzywami jadłam w restauracji w Lublinie. Bardzo mi zasmakowały, więc powtórzyłam ten przepis w domu. To świetny zamiennik pizzy lub zapiekanek! 

Składniki (na 2 duże cebularze):

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g (+do obsypania)
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masło w temperaturze pokojowej - 10g
  • Woda - 80ml
  • + olej do nasmarowania - 1 łyżka
  • Farsz:
  • Cebula - 4 średnie
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Mozzarella - 100g
  • Mak - 2 łyżki
  • Po pieczeniu:
  • Rukola i roszponka - po 1 garści
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki - 8szt
  • Kapary - 2szt

Ciasto:
Do wody dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem, masłem i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z każdej części zagniatamy kulkę i podsypując mąką, formujemy placki grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki smarujemy olejem i zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż zmiękną i się zarumienią. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.


Na placki wykładamy farsz. Posypujemy makiem i mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut - do zarumienienia. 


  Na ciepłe placki nakładamy świeże warzywa. Podajemy od razu.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty