Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Cebularze obiadowe
Cebularze ze świeżymi warzywami jadłam w restauracji w Lublinie. Bardzo mi zasmakowały, więc powtórzyłam ten przepis w domu. To świetny zamiennik pizzy lub zapiekanek!
Składniki (na 2 duże cebularze):
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 200g (+do obsypania)
- Jajko - 1szt
- Drożdże - 15g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Masło w temperaturze pokojowej - 10g
- Woda - 80ml
- + olej do nasmarowania - 1 łyżka
- Farsz:
- Cebula - 4 średnie
- Olej - 1 łyżka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Pieprz i sól - do smaku
- Mozzarella - 100g
- Mak - 2 łyżki
- Po pieczeniu:
- Rukola i roszponka - po 1 garści
- Pomidor - 1szt
- Oliwki - 8szt
- Kapary - 2szt
Ciasto:
Do wody dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut. Po tym
czasie łączymy z mąką, jajkiem, masłem i solą. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z każdej części zagniatamy kulkę i
podsypując mąką, formujemy placki grubości około 1cm. Układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki smarujemy olejem i
zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż zmiękną i się
zarumienią. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy do
schłodzenia.
Na placki wykładamy farsz. Posypujemy makiem i mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut - do zarumienienia.
Na ciepłe placki nakładamy świeże warzywa. Podajemy od razu.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz