Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cebularze obiadowe

 

Cebularze ze świeżymi warzywami jadłam w restauracji w Lublinie. Bardzo mi zasmakowały, więc powtórzyłam ten przepis w domu. To świetny zamiennik pizzy lub zapiekanek! 

Składniki (na 2 duże cebularze):

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g (+do obsypania)
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masło w temperaturze pokojowej - 10g
  • Woda - 80ml
  • + olej do nasmarowania - 1 łyżka
  • Farsz:
  • Cebula - 4 średnie
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Mozzarella - 100g
  • Mak - 2 łyżki
  • Po pieczeniu:
  • Rukola i roszponka - po 1 garści
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki - 8szt
  • Kapary - 2szt

Ciasto:
Do wody dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem, masłem i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z każdej części zagniatamy kulkę i podsypując mąką, formujemy placki grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki smarujemy olejem i zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż zmiękną i się zarumienią. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.


Na placki wykładamy farsz. Posypujemy makiem i mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut - do zarumienienia. 


  Na ciepłe placki nakładamy świeże warzywa. Podajemy od razu.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty