Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rolada z indyka w cieście drożdżowym
Rolada z piersi indyka, pomidorowego pesto i mozzarelli, zawinięta w chrupiące ciasto drożdżowe.
Składniki (na 4 porcje):
- Pierś z indyka - 500g
- Sól, pieprz
- Pesto z suszonych pomidorów - 3 łyżki
- Mozzarella - 150g
- Ciasto drożdżowe:
- Mąka pszenna - 1 szklanka (do do obsypania)
- Mleko ciepłe - 1/2 szklanki
- Drożdże - 10g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Olej - 3 łyżki
- Dodatkowo:
- Olej do posmarowania rolady (ja użyłam oleju znad pesto)
- Wykałaczki - 3-4 sztuki
Ciasto drożdżowe:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10
minut. Po tym czasie łączymy z mąką, olejem i solą. Zagniatamy ciasto -
powinno być gładkie i elastyczne, nieklejące się do rąk. W razie
potrzemy można dodać trochę mąki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub
bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do
wyrośnięcia. Pod koniec oczekiwania zabieramy się za mięso.
Mięso z indyka dokładnie osuszamy i delikatnie rozbijamy. Powinno mieć
kształt zbliżony do prostokąta. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy
pesto. na jednym boku układamy pokrojoną mozzarellę. Zwijamy w rulon i
spinamy wykałaczkami.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt takiej wielkości, aby spokojnie zawinąć roladę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby "zakładka" była pod spodem.
Smarujemy wierzch olejem. Używałam oleju znad pesto, więc był on mocno aromatyczny. Jeśli używacie zwykłego oleju, można do niego dodać ulubione przyprawy.
Pieczemy w 190 stopniach przez 55 minut.
Po upieczeniu wyciągamy roladę z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Teraz można ją już spokojnie kroić i wyciągać wykałaczki. Góra ciasta jest krucha i chrupiąca, a dół mocno nasączony pesto. Mięso w środku pozostaje soczyste.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz