Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z pędami bambusa


Lekko orientalna, słodko-pikantna sałatka z makaronem sojowym (czyli makaronem z fasoli mung), pędami babusa i ananasem. 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron z fasoli mung - 100g
  • Pędy bambusa słupki - 1 puszka (140g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 120g
  • Salami - 100g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry
  • Jajko - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sos chilli słodki - 2 łyżki
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Sezam do posypania

 

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Makaron wkładamy do wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy.
Paprykę, salami i ananasa kroimy. Pędy bambusa i kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, sosem chili i przyprawami. Dokładanie mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy sezamem.

 

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty