Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.
Składniki
Bezy:
-
Białko jaja - 4szt
-
Cukier - 200g
-
Sól - szczypta
-
Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Masa:
-
Mascarpone - 500g
-
Śmietana 30% - 200ml
-
Cukier puder - 2 płaskie łyżki
-
Limonka - 1 szt
-
Matcha - 1 łyżeczka
-
Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)
Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych)
Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem
zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy
porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę
skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.
Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i
nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy
łyżką - to będą spody.
Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
W międzyczasie robimy masę.
Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z
limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do
lodówki.
Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.
Bezy przekładamy masą i od razu podajemy.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc, że z całości wyszło nam 8 bez)
Wartość energetyczna (kcal) – 451
Białka (g) – 4,86
Tłuszcze (g)
– 32,58
Węglowodany (g) – 34,43
W tym cukry (g) –31,45
Sól (g) -0,19
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz