Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zielone bezy - z matchą i limonką






























Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.

Składniki

Bezy:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Sól - szczypta
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Masa:

  • Mascarpone - 500g
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Limonka - 1 szt
  • Matcha - 1 łyżeczka
  • Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)

 
Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych)

Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.



Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

W międzyczasie robimy masę.

Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.




Bezy przekładamy masą i od razu podajemy. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc, że z całości wyszło nam 8 bez)
Wartość energetyczna (kcal) – 451
Białka (g) – 4,86
Tłuszcze (g) – 32,58
Węglowodany (g) – 34,43
W tym cukry (g) –31,45

Sól (g) -0,19
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty