Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zielone bezy - z matchą i limonką






























Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.

Składniki

Bezy:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Sól - szczypta
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Masa:

  • Mascarpone - 500g
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Limonka - 1 szt
  • Matcha - 1 łyżeczka
  • Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)

 
Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych)

Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.



Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

W międzyczasie robimy masę.

Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.




Bezy przekładamy masą i od razu podajemy. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc, że z całości wyszło nam 8 bez)
Wartość energetyczna (kcal) – 451
Białka (g) – 4,86
Tłuszcze (g) – 32,58
Węglowodany (g) – 34,43
W tym cukry (g) –31,45

Sól (g) -0,19
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty