Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Bułki pszenno-gryczane otrębuski



Składniki na 6 bułek:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka gryczana - 100g
  • Otręby (u mnie pszenne) - 50g
  • Olej - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Woda - 190g
  • Mak do posypania


Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłej wody mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Potem dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie formujemy bułeczki, posypujemy makiem i pieczemy w temperaturze 230 stopni ok 16-18 minut, aż skórka się zarumieni.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułki:
Wartość energetyczna (kcal) – 247
Białka (g) – 7,6
Tłuszcze (g) – 5,3
Węglowodany (g) – 40
W tym cukry (g) – 1,7
Błonnik (g) – 5,16
Sól (g) - 0,38
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty