Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bułki pszenno-gryczane otrębuski



Składniki na 6 bułek:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka gryczana - 100g
  • Otręby (u mnie pszenne) - 50g
  • Olej - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Woda - 190g
  • Mak do posypania


Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłej wody mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Potem dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie formujemy bułeczki, posypujemy makiem i pieczemy w temperaturze 230 stopni ok 16-18 minut, aż skórka się zarumieni.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułki:
Wartość energetyczna (kcal) – 247
Białka (g) – 7,6
Tłuszcze (g) – 5,3
Węglowodany (g) – 40
W tym cukry (g) – 1,7
Błonnik (g) – 5,16
Sól (g) - 0,38
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty