Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Krupnik na żeberku



Tym razem danie konkretniejsze i bardziej swojskie. Gęsta zupa z dwoma rodzajami kaszy, ziemniakami i żeberkiem. Przepyszna!

Składniki:
  • Żeberka - 400g
  • Kasza pęczak - 100g
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ziemniaki - 2szt
  • Marchewka - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Kostka rosołowa - opcjonalnie
  • Liść laurowy - 4sz
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz mielony i ziołowy do smaku


Żeberka kroimy na 4 kawałki. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ewentualnie kostkę rosołową i gotujemy.
W tym czasie szykujemy warzywa:
ziemniaki kroimy w kostkę (najlepiej nieobrane), marchew i cebulę w plasterki, czosnek obieramy i zostawiamy w całości.

Po 30 minutach do żeberek dodajemy warzywa, grzyby i kaszę. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy.

Podajemy gorącą z kawałkiem żeberka na górze.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 506
Białka (g) – 24,67
Tłuszcze (g) – 24,05
Węglowodany (g) – 44,92

Błonnik (g) –4,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty