Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krupnik na żeberku



Tym razem danie konkretniejsze i bardziej swojskie. Gęsta zupa z dwoma rodzajami kaszy, ziemniakami i żeberkiem. Przepyszna!

Składniki:
  • Żeberka - 400g
  • Kasza pęczak - 100g
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ziemniaki - 2szt
  • Marchewka - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Kostka rosołowa - opcjonalnie
  • Liść laurowy - 4sz
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz mielony i ziołowy do smaku


Żeberka kroimy na 4 kawałki. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ewentualnie kostkę rosołową i gotujemy.
W tym czasie szykujemy warzywa:
ziemniaki kroimy w kostkę (najlepiej nieobrane), marchew i cebulę w plasterki, czosnek obieramy i zostawiamy w całości.

Po 30 minutach do żeberek dodajemy warzywa, grzyby i kaszę. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy.

Podajemy gorącą z kawałkiem żeberka na górze.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 506
Białka (g) – 24,67
Tłuszcze (g) – 24,05
Węglowodany (g) – 44,92

Błonnik (g) –4,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty