Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kaczka z sosem pomarańczowo-figowym


Składniki:
  • Kaczka - 1/2
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Curry, słodka papryka, kolendra, pieprz ziołowy
  • Limonka -1szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cebula 1 szt
    Sos:
  • Sok pomarańczowy - 150ml
  • Wino (najlepiej wytrawne) - 50ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka


Kaczkę przygotowujemy dzień wcześniej. Nacieramy ją olejem z przyprawami od zewnątrz i od wewnątrz i zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia wyciągamy kaczkę, aby do pieczenia wkładać ją już w temperaturze pokojowej. Do naczynia żaroodpornego dajemy 200ml wody, pokrojoną cebulę, lekko rozgniecione ząbki czosnku i limonkę w cząstkach. Na to kładziemy kaczkę.

Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach około 95 minut. Kiedy będzie się już przypiekać skórka, co 10 minut podlewamy sosem na którym się piecze.

Oczywiście jeśli pieczecie całą kaczkę czas należy wydłużyć. Średnio liczymy 1 godzinę na 1 kg kaczki.






Sos:
Na patelni podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż się roztopi. Nie może się przypalić. Kiedy nabierze złotego koloru zalewamy sokiem i winem i mieszamy. Cukier może się skleić, ale spokojnie, na pewno się rozpuści. Dodajemy dżem figowy i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Sok wyparuje i sos się zagęści. Na końcu dodajemy łyżkę zimnego masła i już bez podgrzewania mieszamy. Masło nadaje połysku i gładkiej konsystencji.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty