Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Miodownik z masą serową i powidłami śliwkowymi




Ciasto smakuje rewelacyjnie i do tego pięknie się prezentuje.

Składniki:

          Ciasto:

  • Mąka tortowa - 4 szklanki
  • Masło - 1 i 1/5 kostki
  • Miód - 80g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana - 1/3 szkl
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki

    Masa serowa:
  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Masło - 1/2 kostki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko -1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Przyprawa do sernika - 2 łyżki

    Polewa czekoladowa:
  • Masło - 3 łyżki
  • Woda - 3 łyżki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Kakao - 3 łyżki

  • Powidła śliwkowe do przełożenia - 1 słoik


Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

Masa:
Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia. 


Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat.

Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty