Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Miodownik z masą serową i powidłami śliwkowymi




Ciasto smakuje rewelacyjnie i do tego pięknie się prezentuje.

Składniki:

          Ciasto:

  • Mąka tortowa - 4 szklanki
  • Masło - 1 i 1/5 kostki
  • Miód - 80g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana - 1/3 szkl
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki

    Masa serowa:
  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Masło - 1/2 kostki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko -1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Przyprawa do sernika - 2 łyżki

    Polewa czekoladowa:
  • Masło - 3 łyżki
  • Woda - 3 łyżki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Kakao - 3 łyżki

  • Powidła śliwkowe do przełożenia - 1 słoik


Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

Masa:
Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia. 


Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat.

Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty