Ciasto smakuje rewelacyjnie i do tego pięknie się prezentuje.
Składniki:
Ciasto:
-
Mąka tortowa - 4 szklanki
-
Masło - 1 i 1/5 kostki
-
Miód - 80g
-
Jajko - 1szt
-
Śmietana - 1/3 szkl
-
Cukier - 1/2 szklanki
-
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
-
Przyprawa korzenna - 2 łyżeczki
Masa serowa:
-
Ser w wiaderku - 1kg
-
Cukier - 1/2 szklanki
-
Masło - 1/2 kostki
-
Jajko - 3szt
-
Mleko -1/2 szklanki
-
Budyń waniliowy bez cukru - 1 duży
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
-
Przyprawa do sernika - 2 łyżki
Polewa czekoladowa:
-
Masło - 3 łyżki
-
Woda - 3 łyżki
-
Cukier - 3 łyżki
-
Kakao - 3 łyżki
- Powidła śliwkowe do przełożenia - 1 słoik
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska
gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w
180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Masa:
Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy
masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy. Dodajemy
budyń, przyprawę i mąkę ziemniaczaną rozmieszane w 1/2 szklanki mleka.
Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu składamy ciasto. Na blat miodownika
wykładamy pół słoika powideł i połowę masy. Nakładamy drugi blat i znów
powidła i masę. Na końcu dajemy ostatni blat.
Teraz robimy polewę. W garnuszku podgrzewamy masło z wodą i dodajemy
cukier i kakao. Szybko mieszamy i jeszcze gorącą masą polewamy ciasto.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej dobę, ale lepsze będzie po 2 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz