Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczone ziemniaki w pesto z fetą


Szybkie, proste i pyszne - pieczone ziemniaki w innym wydaniu.

 Składniki:
  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i wykładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 40 minut bez przykrycia - oczywiście czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaka. Nakłuwamy widelcem, aby sprawdzić czy nie są surowe. 



Fetę kruszymy i mieszamy z czerwonym pesto. Masę wykładamy na ziemniaki i mieszamy, aby były całe obtoczone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Podawałam ziemniaki z surówką jesienną z mojego przepisu i pasowały idealnie! 


Link do surówki:
 https://sprytnachochla.blogspot.com/2019/10/kolorowa-jesienna-surowka.html



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 351,75
Białka (g) – 8,37
Tłuszcze (g) – 14,65
Węglowodany (g) – 44,52

Błonnik (g) – 4,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl








Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty