Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczone ziemniaki w pesto z fetą


Szybkie, proste i pyszne - pieczone ziemniaki w innym wydaniu.

 Składniki:
  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i wykładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 40 minut bez przykrycia - oczywiście czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaka. Nakłuwamy widelcem, aby sprawdzić czy nie są surowe. 



Fetę kruszymy i mieszamy z czerwonym pesto. Masę wykładamy na ziemniaki i mieszamy, aby były całe obtoczone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Podawałam ziemniaki z surówką jesienną z mojego przepisu i pasowały idealnie! 


Link do surówki:
 https://sprytnachochla.blogspot.com/2019/10/kolorowa-jesienna-surowka.html



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 351,75
Białka (g) – 8,37
Tłuszcze (g) – 14,65
Węglowodany (g) – 44,52

Błonnik (g) – 4,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl








Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty