Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pieczone ziemniaki w pesto z fetą


Szybkie, proste i pyszne - pieczone ziemniaki w innym wydaniu.

 Składniki:
  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i wykładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 40 minut bez przykrycia - oczywiście czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaka. Nakłuwamy widelcem, aby sprawdzić czy nie są surowe. 



Fetę kruszymy i mieszamy z czerwonym pesto. Masę wykładamy na ziemniaki i mieszamy, aby były całe obtoczone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Podawałam ziemniaki z surówką jesienną z mojego przepisu i pasowały idealnie! 


Link do surówki:
 https://sprytnachochla.blogspot.com/2019/10/kolorowa-jesienna-surowka.html



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 351,75
Białka (g) – 8,37
Tłuszcze (g) – 14,65
Węglowodany (g) – 44,52

Błonnik (g) – 4,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl








Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty