Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pikantny pieczony kalafior


Kalafior w zdrowej wersji - pieczony w piekarniku. Bardzo aromatyczny dzięki połączeniu suszonych pomidorów, czosnku i wędzonej papryki. Idealny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.


Składniki:
  • Kalarior - 1 szt
  • Olej - 60 ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka, chilli, wędzona
  • czosnek suszony
  • Suszone pomidory w proszku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty


Suszony czosnek i pieprz ziarnisty ucieramy w moździerzu.
Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Jeśli wolicie mniej ostre danie użyjcie więcej suszonych pomidorów, a mniej papryk.


W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojonego kalafiora i smarujemy go zalewą. Najlepiej użyć do tego pędzelka silikonowego.




Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 210 stopniach z termoobiegiem, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 10-20 minut. Po tym czasie kalafior na pewno będzie miękki.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –193,5
Białka (g) – 5,55
Tłuszcze (g) – 15,45
Węglowodany (g) –5,87

Błonnik (g) –5,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty