Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pikantny pieczony kalafior


Kalafior w zdrowej wersji - pieczony w piekarniku. Bardzo aromatyczny dzięki połączeniu suszonych pomidorów, czosnku i wędzonej papryki. Idealny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.


Składniki:
  • Kalarior - 1 szt
  • Olej - 60 ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka, chilli, wędzona
  • czosnek suszony
  • Suszone pomidory w proszku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty


Suszony czosnek i pieprz ziarnisty ucieramy w moździerzu.
Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Jeśli wolicie mniej ostre danie użyjcie więcej suszonych pomidorów, a mniej papryk.


W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojonego kalafiora i smarujemy go zalewą. Najlepiej użyć do tego pędzelka silikonowego.




Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 210 stopniach z termoobiegiem, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 10-20 minut. Po tym czasie kalafior na pewno będzie miękki.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –193,5
Białka (g) – 5,55
Tłuszcze (g) – 15,45
Węglowodany (g) –5,87

Błonnik (g) –5,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty