Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pikantny pieczony kalafior


Kalafior w zdrowej wersji - pieczony w piekarniku. Bardzo aromatyczny dzięki połączeniu suszonych pomidorów, czosnku i wędzonej papryki. Idealny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.


Składniki:
  • Kalarior - 1 szt
  • Olej - 60 ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka, chilli, wędzona
  • czosnek suszony
  • Suszone pomidory w proszku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty


Suszony czosnek i pieprz ziarnisty ucieramy w moździerzu.
Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Jeśli wolicie mniej ostre danie użyjcie więcej suszonych pomidorów, a mniej papryk.


W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojonego kalafiora i smarujemy go zalewą. Najlepiej użyć do tego pędzelka silikonowego.




Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 210 stopniach z termoobiegiem, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 10-20 minut. Po tym czasie kalafior na pewno będzie miękki.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –193,5
Białka (g) – 5,55
Tłuszcze (g) – 15,45
Węglowodany (g) –5,87

Błonnik (g) –5,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty