Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pasta szprotowa bez dodatku majonezu


Idealna do chleba lub krakersów.

Składniki:
  • Szproty wędzone w oleju - 1 puszka (170g)
  • Jajko - 1szt
  • Serek kanapkowy śmietankowy - 100g
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Papryka świeża żółta - 0,5 szt
  • Papryka jalapeno konserwowa - łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku



Szproty wyjmujemy z puszki - olej na razie zostawiamy. Ze szprotów wyciągamy kręgosłupy i odcinamy ogonki. Resztę ryby zgniatamy.

Jajko gotujemy na twardo i również zgniatamy widelcem.

Warzywa bardzo drobno kroimy.

Mieszamy ryby, jajko, warzywa, koncentrat i serek kanapkowy. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy trochę oleju z puszki. Powinna wystarczyć 1 łyżka. Na końcu pieprzymy do smaku.

Pasta najlepsza jest następnego dnia po przegryzieniu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –326
Białka (g) –15,27
Tłuszcze (g) –26,99
Węglowodany (g) –6,19

Błonnik (g) –1,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty