Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pasta szprotowa bez dodatku majonezu


Idealna do chleba lub krakersów.

Składniki:
  • Szproty wędzone w oleju - 1 puszka (170g)
  • Jajko - 1szt
  • Serek kanapkowy śmietankowy - 100g
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Papryka świeża żółta - 0,5 szt
  • Papryka jalapeno konserwowa - łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku



Szproty wyjmujemy z puszki - olej na razie zostawiamy. Ze szprotów wyciągamy kręgosłupy i odcinamy ogonki. Resztę ryby zgniatamy.

Jajko gotujemy na twardo i również zgniatamy widelcem.

Warzywa bardzo drobno kroimy.

Mieszamy ryby, jajko, warzywa, koncentrat i serek kanapkowy. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy trochę oleju z puszki. Powinna wystarczyć 1 łyżka. Na końcu pieprzymy do smaku.

Pasta najlepsza jest następnego dnia po przegryzieniu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –326
Białka (g) –15,27
Tłuszcze (g) –26,99
Węglowodany (g) –6,19

Błonnik (g) –1,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty