Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta szprotowa bez dodatku majonezu


Idealna do chleba lub krakersów.

Składniki:
  • Szproty wędzone w oleju - 1 puszka (170g)
  • Jajko - 1szt
  • Serek kanapkowy śmietankowy - 100g
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Papryka świeża żółta - 0,5 szt
  • Papryka jalapeno konserwowa - łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku



Szproty wyjmujemy z puszki - olej na razie zostawiamy. Ze szprotów wyciągamy kręgosłupy i odcinamy ogonki. Resztę ryby zgniatamy.

Jajko gotujemy na twardo i również zgniatamy widelcem.

Warzywa bardzo drobno kroimy.

Mieszamy ryby, jajko, warzywa, koncentrat i serek kanapkowy. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy trochę oleju z puszki. Powinna wystarczyć 1 łyżka. Na końcu pieprzymy do smaku.

Pasta najlepsza jest następnego dnia po przegryzieniu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –326
Białka (g) –15,27
Tłuszcze (g) –26,99
Węglowodany (g) –6,19

Błonnik (g) –1,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty