Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Marcepanki


Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.

Składniki:
  • Migdały mielone - 150g
  • Cukier puder - 100g
  • Likier lub syrop Amaretto - 5 łyżek
  • Rum - 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Herbatniki - 100g
  • Czekolada - 30g
  • Kakao - 1 łyżka


Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję.
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa.

Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta.

Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu.

Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Z tej porcji wyszło mi 16 kulek




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki.

Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.
 





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –130
Białka (g) – 2,96
Tłuszcze (g) – 6,18
Węglowodany (g) – 16,54
W tym cukry (g) – 11,82
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty