Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Marcepanki


Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.

Składniki:
  • Migdały mielone - 150g
  • Cukier puder - 100g
  • Likier lub syrop Amaretto - 5 łyżek
  • Rum - 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Herbatniki - 100g
  • Czekolada - 30g
  • Kakao - 1 łyżka


Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję.
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa.

Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta.

Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu.

Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Z tej porcji wyszło mi 16 kulek




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki.

Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.
 





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –130
Białka (g) – 2,96
Tłuszcze (g) – 6,18
Węglowodany (g) – 16,54
W tym cukry (g) – 11,82
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty