Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i
aromatyczne - idealne do kawy.
Składniki:
-
Migdały mielone - 150g
-
Cukier puder - 100g
-
Likier lub syrop Amaretto - 5 łyżek
-
Rum - 1 łyżka (opcjonalnie)
-
Herbatniki - 100g
-
Czekolada - 30g
-
Kakao - 1 łyżka
Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję.
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru
Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa.
Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta.
Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy
po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop
a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu.
Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Z tej porcji wyszło mi 16 kulek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy
do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na
talerz, najlepiej do lodówki.
Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –130
Białka (g) – 2,96
Tłuszcze (g) – 6,18
Węglowodany (g) – 16,54
W tym cukry (g) – 11,82
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz