Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z krewetkami - piękna i pyszna


Moja mama kupiła w jednym z marketów krewetki w oleju i salsie. Nie wiedziała jednak co z nimi zrobić, więc ja się nimi zajęłam :) Słodko - pikantna sałatka sprawdzi się na śniadanie, ale również na imprezę.

Składniki:
  • Krewetki w oleju lub sosie (2 małe opakowania po 150g) - ja użyłam krewetek w olejem z chilli i w sosie sasla - po 1 paczce
  • Sałatka - 5 liści
  • Jajko - 2 szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Papryka marynowna słodka pepperoni - 6szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry

Warzywa i ananasa kroimy. Układamy na nich ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Na końcu wykładamy krewetki i polewamy olejem lub sosem z krewetek z dodatkiem łyżki syropu po ananasach. Dla dekoracji można posypać ziołami prowansalskimi.

Sałatka ładnie prezentuje się na dużym talerzu lub, jak u mnie, w naczyniu na nóżce.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty