Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z krewetkami - piękna i pyszna


Moja mama kupiła w jednym z marketów krewetki w oleju i salsie. Nie wiedziała jednak co z nimi zrobić, więc ja się nimi zajęłam :) Słodko - pikantna sałatka sprawdzi się na śniadanie, ale również na imprezę.

Składniki:
  • Krewetki w oleju lub sosie (2 małe opakowania po 150g) - ja użyłam krewetek w olejem z chilli i w sosie sasla - po 1 paczce
  • Sałatka - 5 liści
  • Jajko - 2 szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Papryka marynowna słodka pepperoni - 6szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry

Warzywa i ananasa kroimy. Układamy na nich ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Na końcu wykładamy krewetki i polewamy olejem lub sosem z krewetek z dodatkiem łyżki syropu po ananasach. Dla dekoracji można posypać ziołami prowansalskimi.

Sałatka ładnie prezentuje się na dużym talerzu lub, jak u mnie, w naczyniu na nóżce.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty