Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka z krewetkami - piękna i pyszna


Moja mama kupiła w jednym z marketów krewetki w oleju i salsie. Nie wiedziała jednak co z nimi zrobić, więc ja się nimi zajęłam :) Słodko - pikantna sałatka sprawdzi się na śniadanie, ale również na imprezę.

Składniki:
  • Krewetki w oleju lub sosie (2 małe opakowania po 150g) - ja użyłam krewetek w olejem z chilli i w sosie sasla - po 1 paczce
  • Sałatka - 5 liści
  • Jajko - 2 szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Papryka marynowna słodka pepperoni - 6szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry

Warzywa i ananasa kroimy. Układamy na nich ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Na końcu wykładamy krewetki i polewamy olejem lub sosem z krewetek z dodatkiem łyżki syropu po ananasach. Dla dekoracji można posypać ziołami prowansalskimi.

Sałatka ładnie prezentuje się na dużym talerzu lub, jak u mnie, w naczyniu na nóżce.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty