Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z krewetkami - piękna i pyszna


Moja mama kupiła w jednym z marketów krewetki w oleju i salsie. Nie wiedziała jednak co z nimi zrobić, więc ja się nimi zajęłam :) Słodko - pikantna sałatka sprawdzi się na śniadanie, ale również na imprezę.

Składniki:
  • Krewetki w oleju lub sosie (2 małe opakowania po 150g) - ja użyłam krewetek w olejem z chilli i w sosie sasla - po 1 paczce
  • Sałatka - 5 liści
  • Jajko - 2 szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Papryka marynowna słodka pepperoni - 6szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry

Warzywa i ananasa kroimy. Układamy na nich ugotowane na twardo i pokrojone jajko. Na końcu wykładamy krewetki i polewamy olejem lub sosem z krewetek z dodatkiem łyżki syropu po ananasach. Dla dekoracji można posypać ziołami prowansalskimi.

Sałatka ładnie prezentuje się na dużym talerzu lub, jak u mnie, w naczyniu na nóżce.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty