Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i wędzonym serem


Prosty obiad, który "robi się sam". Bardzo aromatyczny, dzięki wędzonemu serowi.

Składniki:

  • Ziemniaki - 400g
  • Cukinia - 300g
  • Brokuły - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Papryka pepperoni świeża - 40g
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Ser wędzony - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Odrobina oleju do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Z podanych składników można przygotować jedno naczynie żaroodporne (porcja dla 2-3 osób).

Ziemniaki, cukinię i paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do nich pokrojone brokuły i kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy z przyprawami.

Warzywa wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z jajka, jogurtu i startego wędzonego sera.

Zapiekamy w 180 storniach - 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia na termoobiegu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 składników)
Wartość energetyczna (kcal) – 517
Białka (g) – 27,15
Tłuszcze (g) – 14,86
Węglowodany (g) – 73,71
W tym cukry (g) – 10,07
Błonnik (g) – 9,83

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty