Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i wędzonym serem


Prosty obiad, który "robi się sam". Bardzo aromatyczny, dzięki wędzonemu serowi.

Składniki:

  • Ziemniaki - 400g
  • Cukinia - 300g
  • Brokuły - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Papryka pepperoni świeża - 40g
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Ser wędzony - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Odrobina oleju do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Z podanych składników można przygotować jedno naczynie żaroodporne (porcja dla 2-3 osób).

Ziemniaki, cukinię i paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do nich pokrojone brokuły i kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy z przyprawami.

Warzywa wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z jajka, jogurtu i startego wędzonego sera.

Zapiekamy w 180 storniach - 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia na termoobiegu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 składników)
Wartość energetyczna (kcal) – 517
Białka (g) – 27,15
Tłuszcze (g) – 14,86
Węglowodany (g) – 73,71
W tym cukry (g) – 10,07
Błonnik (g) – 9,83

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty