Jako iż Halloween się zbliża nie powinniście mieć problemu z kupieniem formy czaszki i żelkowych oczu.
Składniki:
Ciasto:
-
Jajka - 4
-
Cukier - 1/2 szklanki (może być 3/4 jeśli wolicie słodsze)
-
Olej - 100ml
-
Śmietana - 150g
-
Mąka - 2 szklanki
-
Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
-
Maliny - 1 szklanka
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Czerwony barwnik spożywczy
Lukier:
-
Białko jaja - 1
-
Cukier - ok 100g
-
Syrop lub likier amaretto - mała łyżeczka
-
Czarny barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany
Dodatkowo:
-
Żelki w kształcie oczu
-
Foremka w kształcie czaszki
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z olejem i cukrem. Dodajemy mąki, proszek, barwnik,
śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ubite białka. Pieczemy w
180 stopniach ok 40 minut.
Ciasto jest dość mokre (przez maliny). Jeśli chcecie lżejsze ciasto,
zamiast malin dodajcie owoce liofilizowane lub jedynie barwnik.
Lukier biały:
Jajko sparzamy. Ubijamy z odrobiną cukru pudry na pianę. Dodajemy powoli
cukier puder i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien
być lekko płynny i dość gęsty. Ja miałam jajko "S" i wystarczyło mi 100g
pudru. Na końcu dodajemy amaretto (syrop lub likier) i znów chwilę
ubijamy.
Lukier czarny:
Odkładamy 3 łyżki białego lukru i dodajemy do niego barwnik spożywczy
lub węgiel aktywowany - taki z apteki. Węgiel najlepiej kupić w
kapsułkach i wysypać zawartość do lukru.
Ciasto po przestygnięciu smarujemy białym lukrem.
Dekorujemy czarnym lukrem. Można to robić pędzelkiem lub patyczkiem do
szaszłyków - końcówka idealnie się nadaje do rysowania.
Dodajemy żelkowe oczy i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Ciasto w środku jest czerwone, co daje bardzo ciekawy efekt przy krojeniu.
Orientacyjne wartości odżywcze całości:
Wartość energetyczna (kcal) –3710
Białka (g) – 74,1
Tłuszcze (g) – 157,9
Węglowodany (g) – 501,6
W tym cukry (g) – 210,2
Błonnik (g) – 8,04
Sól (g) - 1
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz