Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto czaszka na Halloween z midgdałowym lukrem


Jako iż Halloween się zbliża nie powinniście mieć problemu z kupieniem formy czaszki i żelkowych oczu.

 Składniki:

Ciasto:
  • Jajka - 4
  • Cukier - 1/2 szklanki (może być 3/4 jeśli wolicie słodsze)
  • Olej - 100ml
  • Śmietana - 150g
  • Mąka - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • Maliny - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czerwony barwnik spożywczy
 Lukier:
  • Białko jaja - 1
  • Cukier - ok 100g
  • Syrop lub likier amaretto - mała łyżeczka
  • Czarny barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany  
 Dodatkowo:
  • Żelki w kształcie oczu
  • Foremka w kształcie czaszki


Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z olejem i cukrem. Dodajemy mąki, proszek, barwnik, śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ubite białka. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Ciasto jest dość mokre (przez maliny). Jeśli chcecie lżejsze ciasto, zamiast malin dodajcie owoce liofilizowane lub jedynie barwnik.

Lukier biały:
Jajko sparzamy. Ubijamy z odrobiną cukru pudry na pianę. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien być lekko płynny i dość gęsty. Ja miałam jajko "S" i wystarczyło mi 100g pudru. Na końcu dodajemy amaretto (syrop lub likier) i znów chwilę ubijamy.

Lukier czarny:
Odkładamy 3 łyżki białego lukru i dodajemy do niego barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany - taki z apteki. Węgiel najlepiej kupić w kapsułkach i wysypać zawartość do lukru.






Ciasto po przestygnięciu smarujemy białym lukrem. Dekorujemy czarnym lukrem. Można to robić pędzelkiem lub patyczkiem do szaszłyków - końcówka idealnie się nadaje do rysowania.

Dodajemy żelkowe oczy i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Ciasto w środku jest czerwone, co daje bardzo ciekawy efekt przy krojeniu.
 




Orientacyjne wartości odżywcze całości:
Wartość energetyczna (kcal) –3710
Białka (g) – 74,1
Tłuszcze (g) – 157,9
Węglowodany (g) – 501,6
W tym cukry (g) – 210,2
Błonnik (g) – 8,04
Sól (g) - 1
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty