Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto czaszka na Halloween z midgdałowym lukrem


Jako iż Halloween się zbliża nie powinniście mieć problemu z kupieniem formy czaszki i żelkowych oczu.

 Składniki:

Ciasto:
  • Jajka - 4
  • Cukier - 1/2 szklanki (może być 3/4 jeśli wolicie słodsze)
  • Olej - 100ml
  • Śmietana - 150g
  • Mąka - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • Maliny - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czerwony barwnik spożywczy
 Lukier:
  • Białko jaja - 1
  • Cukier - ok 100g
  • Syrop lub likier amaretto - mała łyżeczka
  • Czarny barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany  
 Dodatkowo:
  • Żelki w kształcie oczu
  • Foremka w kształcie czaszki


Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z olejem i cukrem. Dodajemy mąki, proszek, barwnik, śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ubite białka. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Ciasto jest dość mokre (przez maliny). Jeśli chcecie lżejsze ciasto, zamiast malin dodajcie owoce liofilizowane lub jedynie barwnik.

Lukier biały:
Jajko sparzamy. Ubijamy z odrobiną cukru pudry na pianę. Dodajemy powoli cukier puder i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Powinien być lekko płynny i dość gęsty. Ja miałam jajko "S" i wystarczyło mi 100g pudru. Na końcu dodajemy amaretto (syrop lub likier) i znów chwilę ubijamy.

Lukier czarny:
Odkładamy 3 łyżki białego lukru i dodajemy do niego barwnik spożywczy lub węgiel aktywowany - taki z apteki. Węgiel najlepiej kupić w kapsułkach i wysypać zawartość do lukru.






Ciasto po przestygnięciu smarujemy białym lukrem. Dekorujemy czarnym lukrem. Można to robić pędzelkiem lub patyczkiem do szaszłyków - końcówka idealnie się nadaje do rysowania.

Dodajemy żelkowe oczy i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Ciasto w środku jest czerwone, co daje bardzo ciekawy efekt przy krojeniu.
 




Orientacyjne wartości odżywcze całości:
Wartość energetyczna (kcal) –3710
Białka (g) – 74,1
Tłuszcze (g) – 157,9
Węglowodany (g) – 501,6
W tym cukry (g) – 210,2
Błonnik (g) – 8,04
Sól (g) - 1
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty