Delikatne i puszyste ciasto na bazie sera ricotta z lekko słonym i aromatycznym nadzieniem. Idealne na ciepło i zimno!
Składniki:
Ciasto:
-
Ser ricotta - 250g
-
Mąka - 200g (+ na stolnicę)
-
Masło - 70g
-
Sól - szczypta
Nadzienie:
-
Szynka parmeńska - 70g
-
Ser żółty - 40g
-
Jarmuż - 50g (ewentualnie szpinak)
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Oliwa - 2 łyżeczki
-
Jogurt lub śmietana - 100g
Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dodajmy jarmuż pokrojony w paseczki i jogurt. Dusimy pod
przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, ser ricotta
i szczyptę soli. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie do tarty.
Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wykładamy ser żółty, uduszony
jarmuż i szynkę parmeńską.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, układamy na tarcie i również nakłuwamy widelcem. Boki zamykamy.
Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –522,3
Białka (g) – 21,6
Tłuszcze (g) – 30
Węglowodany (g) – 43,3
Błonnik (g) –1,5
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz