Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Foccacia z ricotty nadziewana jarmużem i szynką parmeńską


Delikatne i puszyste ciasto na bazie sera ricotta z lekko słonym i aromatycznym nadzieniem. Idealne na ciepło i zimno!

Składniki:

Ciasto:
  • Ser ricotta - 250g
  • Mąka - 200g (+ na stolnicę)
  • Masło - 70g
  • Sól - szczypta  
Nadzienie:
  • Szynka parmeńska - 70g
  • Ser żółty - 40g
  • Jarmuż - 50g (ewentualnie szpinak)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - 2 łyżeczki
  • Jogurt lub śmietana - 100g


Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajmy jarmuż pokrojony w paseczki i jogurt. Dusimy pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, ser ricotta i szczyptę soli. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.

3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wykładamy ser żółty, uduszony jarmuż i szynkę parmeńską.




Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, układamy na tarcie i również nakłuwamy widelcem. Boki zamykamy.

 Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach. 


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –522,3
Białka (g) – 21,6
Tłuszcze (g) – 30
Węglowodany (g) – 43,3

Błonnik (g) –1,5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty