Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Foccacia z ricotty nadziewana jarmużem i szynką parmeńską


Delikatne i puszyste ciasto na bazie sera ricotta z lekko słonym i aromatycznym nadzieniem. Idealne na ciepło i zimno!

Składniki:

Ciasto:
  • Ser ricotta - 250g
  • Mąka - 200g (+ na stolnicę)
  • Masło - 70g
  • Sól - szczypta  
Nadzienie:
  • Szynka parmeńska - 70g
  • Ser żółty - 40g
  • Jarmuż - 50g (ewentualnie szpinak)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - 2 łyżeczki
  • Jogurt lub śmietana - 100g


Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajmy jarmuż pokrojony w paseczki i jogurt. Dusimy pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, ser ricotta i szczyptę soli. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.

3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wykładamy ser żółty, uduszony jarmuż i szynkę parmeńską.




Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, układamy na tarcie i również nakłuwamy widelcem. Boki zamykamy.

 Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach. 


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –522,3
Białka (g) – 21,6
Tłuszcze (g) – 30
Węglowodany (g) – 43,3

Błonnik (g) –1,5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty