Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kolorowa jesienna surówka


Składniki na 4 porcje surówki:

  • Kapusta biała - 1/5
  • Kapusta czerwona - 1/5
  • Kalarepa - 1
  • Seler - 1 mały lub 1/2 dużego
  • Jabłko - 1
  • Marchew - 2
  • Olej - 1 łyżka (u mnie z pestek winogron)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Rodzynki - 1 garść
Kapusty szatkujemy. Kalarepę, selera, jabłko i marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy olej, majonez, ocet i rodzynki. Pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 183
Białka (g) – 4,6
Tłuszcze (g) – 7,76
Węglowodany (g) – 19,95

Błonnik (g) –7,9


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty