Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kolorowa jesienna surówka


Składniki na 4 porcje surówki:

  • Kapusta biała - 1/5
  • Kapusta czerwona - 1/5
  • Kalarepa - 1
  • Seler - 1 mały lub 1/2 dużego
  • Jabłko - 1
  • Marchew - 2
  • Olej - 1 łyżka (u mnie z pestek winogron)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Rodzynki - 1 garść
Kapusty szatkujemy. Kalarepę, selera, jabłko i marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy olej, majonez, ocet i rodzynki. Pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 183
Białka (g) – 4,6
Tłuszcze (g) – 7,76
Węglowodany (g) – 19,95

Błonnik (g) –7,9


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty