Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kolorowa jesienna surówka


Składniki na 4 porcje surówki:

  • Kapusta biała - 1/5
  • Kapusta czerwona - 1/5
  • Kalarepa - 1
  • Seler - 1 mały lub 1/2 dużego
  • Jabłko - 1
  • Marchew - 2
  • Olej - 1 łyżka (u mnie z pestek winogron)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Rodzynki - 1 garść
Kapusty szatkujemy. Kalarepę, selera, jabłko i marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy olej, majonez, ocet i rodzynki. Pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 183
Białka (g) – 4,6
Tłuszcze (g) – 7,76
Węglowodany (g) – 19,95

Błonnik (g) –7,9


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty