Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Kruche babeczki ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym, bezikami i owocami. W malutkich babeczkach świetnie sprawdzą się malutkie owoce. Zdecydowałam się na przepyszne polskie mini kiwi i pestki granatu.

Składniki na około 50 małych babeczek:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 240g
  • Cukier - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
Dodatki:
  • Lemon curd - z tego przepisu
  • Mini kiwi - 25szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Mini beziki - 50szt
  • Skórka otarta z 1 limonki

Babeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem, jajkami i śmietaną. Zagniatamy, do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie z ciasta odrywamy po małej porcji ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do formy na babeczkę. Bardzo dokładnie wykładamy formę, dociskamy ciasto do boków.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Gorące babeczki bardzo dobrze wychodzą z foremek, wystarczy obrócić do góry nogami i lekko uderzyć w dno.

Babeczki zostawiamy do ostudzenia.


Na każdą babeczkę układamy porcję lemon curd, połówkę mini kiwi, kilka pestek granatu i małego bezika. Całość posypujemy startą skórką z limonki.  Babeczki wkładamy do lodówki, najlepsze są następnego dnia, gdy dobrze nasiąkną.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty