Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Wiejska sałatka z kaszą gryczaną i białą kiełbasą

 

Sałatka z kaszą gryczaną, białą kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Smak uzupełnia sos musztardowy. Konkretne danie idealne na pudełkowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza gryczana - 130g
  • Kiełbaski białe cienkie - 150g
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieprz do smaku
Sos musztardowo-miodowy:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1/2 łyżeczki

Kaszę gryczaną płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kiełbaski parzymy - wkładamy do wody i podgrzewamy. Woda powinna być gorąca, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Cienkim kiełbaskom wystarczy 10 minut parzenia. Po ugotowaniu i schłodzeniu kroimy w plasterki.
Paprykę, pomidora i ogórki kroimy.
Olej, musztardy i miód dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sałatki łączymy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty