Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Smażony makaron z kurczakiem w panko

Chrupiące polędwiczki z kurczaka podane na smażonym makaronie ryżowym z warzywami. Szybkie i pyszne danie w azjatyckim stylu.

Składniki:

Smażony makaron:
  • Makaron ryżowy - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta pekińska - tylko białe części z połowy główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam - 3 łyżki + do dekoracji
Polędwiczki w panko:
  • Polędwiczki z kurczaka - 500g
  • Przyprawa do kuchni chińskiej, pieprz
  • Mąka - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Panierka panko
  • Olej do smażenia


Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchew i selera kroimy w słupki, cebulę w piórka, kapustę i paprykę w paski, a czosnek przeciskamy.
Na oleju sezamowym smażymy na dużym ogniu marchew i selera. Po 2 minutach dodajemy cebulę, a po kolejnej minucie kapustę, paprykę i czosnek. Smażymy razem jeszcze chwilę. Dodajemy makaron.
Mieszamy sos sojowy z koncentratem, octem i cukrem. Takim sosem zalewamy warzywa z makaronem, dodajemy też sezam. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem lub solą.

Polędwiczki osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy przyprawą chińską i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące (otrzepujemy z nadmiaru), w roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce panko.
Smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.

Polędwiczki układamy na makaronie, przed podaniem posypujemy sezamem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty