Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Sałatka ziemniaczana z mortadelą


Wariacja na temat sałatki bawarskiej - ziemniaki, mortadela, kiszone ogórki, marynowana papryka i sos musztardowy. Bardzo prosta i tania sałatka, do przygotowania z produktów dostępnych przez cały rok. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Ziemniaki - 500g
  • Mortadela - 200g (u mnie paprykowa)
  • Kiszony ogórek - 4szt
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
Sos:
  • Musztarda francuska - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plasterki.
Mortadelę kroimy w słupki, ogórki kiszone w plasterki, a paprykę w kostkę.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Aby miód był płynny, można go odrobinę podgrzać w kąpieli wodnej.
Warzywa i mortadelę mieszamy z sosem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty