Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą

 

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i białą fasolą jest idealna na lunch do pracy - smaczna i pożywna. Majonez zamieniłam na sos musztardowy, co sprawia, że nie jest ciężka.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus - 150g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120g po odcieku)
  • Fasola biała - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Papryka żółta - 1szt
Sos:
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (w stylu tabasco) - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1cm nad poziom kaszy). Po kilku minutach kuskus napęcznieje, zmięknie i będzie gotowy. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
Tuńczyka odcedzamy i widelcem dzielimy na kawałki. Fasolę odcedzamy, pomidory i oliwki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Składniki na sos łączymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty