Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork

 

Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna i rozpływa się w ustach. To mój ulubiony sposób na przygotowanie schabu!

Składniki:

  • Schab - 1kg w kawałku
  • Olej - 4 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • kumin - 1/2 łyżeczki
  • kolendra (ziarna mielone) - 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • trawa cytrynowa mielona - 1/4 łyżeczki
  • pieprz

Olej, sos sojowy, srirachę i przyprawy mieszamy. Nacieramy mięso i marynujemy przez co najmniej kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki.
Mięso razem z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 5 godzin. W tym czasie wytopi się dużo sosu, który zawiera całą esencję smaku.
Mięso po tak długim pieczeniu jest bardzo miękkie. Dwoma widelcami rwiemy je na włókna, mieszamy z wytopionym sosem i pozostawiamy tak na 5 minut.

Takie mięso podajemy w bułce lub na frytkach.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty