Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Surówka z kapustą i kukurydzą


Surówka z młodej kapusty z dodatkiem kukurydzy i majonezowo-chrzanowym sosem. Świetnie sprawdzić się jako dodatek do mięs i ryb. 

Składniki:

  • Kapusta młoda - 1/2 główki
  • Cebula - 1szt
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Marchew - 1szt
  • Jabłko - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g

 Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i zasypujemy 1 łyżeczką soli na około 15 minut. Po tym czasie płuczemy i odciskamy z nadmiaru wody. Trzemy jabłko i marchew. Razem z kukurydzą dodajemy do kapusty. 

Składniki sosu mieszamy. Łączymy z surówką. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Surówkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty