Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Steki wołowe


Bardzo prosty przepis na pyszne steki wołowe. Wołowina dojrzewająca wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu mięso pozostaje soczysta i pełna aromatu.

Składniki na 2 porcje:

  • Steki z wołowiny dojrzewającej - 2 szt (u mnie 400g)
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Masło rozpuszczamy.
Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem.
Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:
- steki krwiste - 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy),
- średnio krwisty - 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) - to moja ulubiona wersja,
- średnio wysmażony - 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki),
- dobrze wysmażony - 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku).
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.

Podajemy z frytkami i surówką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty