Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z szarpaną kaczką


Kaczka długo pieczona w niskiej temperaturze jest miękka, soczysta i aromatyczna. Idealnie sprawdza się jako dodatek w sałatce z warzywami i naczosami. Taka sałatka może spokojnie zastąpić obiad.

Składniki na 4 porcje:

Kaczka szarpana:
  • Piersi kaczki - 2szt (około 600g)
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, kumin, czosnek granulowany
Sałatka:
  • Sałata - 1 główka, lub mix sałat
  • Ogórki - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 30szt
  • Oliwki - 20szt
  • Jalapeno marynowane - 20 plasterków
  • Nachos - 1 mała paczka
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Mieszanka przypraw - sos włoski - 1 szt

Skórę na piersiach kaczki nacinamy. Marynujemy kilka godzin w oleju, sosie sojowym i przyprawach. Wyciągamy na 30 minut przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, razem z całą marynatą. Pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i widelcami rozdrabniamy. Dolewamy trochę wytopionego tłuszczu, mieszamy.


Sałatę rwiemy. Pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Mieszamy składniki na sos. Warzywa łączymy z sosem i odkładamy na co najmniej 10 minut.

Na talerzach układamy warzywa, na nich mięso i całość odsypujemy nachosami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty