Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i owocami


Uwielbiam połączenie słonych, ostrych i słodkich smaków. W tej sałatce są wszystkie: kurczak, jalapeno, oliwki i owoce.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza kuskus - 100g
  • Kurczak pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone do kurczaka:
  • papryka słodka, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, cząber, pietruszka
  • Brzoskwinie (poza sezonem mogą być z puszki) - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Jalapeno marynowane - 10 plasterków
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Granat - ziarna z 1/2 szt

  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Bazylia świeża lub suszona - 1 łyżeczka
  • Chilli chipotle mielone - szczypta

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody powinno być około 1cm ponad poziom kaszy. Po kilku minutach kasza wchłonie całą wodę, napęcznieje i zmięknie. Mieszamy widelcem.

Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę oleju i przyprawy. Smażymy około 15 minut (większe kawałki mogą wymagać dłuższego czasu).

Oliwki, jalapeno i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie kroimy w kostkę (zostawiamy kilka większych kawałków do dekoracji).

Olej łączymy z syropem klonowym, siekaną bazylią i chipotle.

Mieszamy kaszę z kurczakiem, wszystkimi warzywami i owocami. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Dekorujemy brzoskwinią i świeżą bazylią. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty