Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka owocowa w galaretce


Prosty patent na efektowny deser. Owoce zawieszone pomiędzy dwoma warstwami galaretki. Pysznie, słodko i kolorowo!

Składniki na 4 porcje:

Owoce:

  • Brzoskwinia - 1szt
  • Granat - nasiona z 1/2 szt
  • Truskawki - 1 garść
  • Borówki amerykańskie - 2 garście

Dodatkowo:

  • Galaretka owocowa (dowolna, u mnie wiśniowa) - 1szt
  • Galaretka przezroczysta - 1szt
  • Śmietanka 36% - 150ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka płaska
  • Owoce do dekoracji

Połowę galaretki kolorowej przygotowujemy w 250ml wody. Po schłodzeniu wlewamy po równo do 4 pucharków - polecam korzystanie z lejka! Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. 


Przygotowujemy galaretkę przezroczystą w 450ml wody. Kiedy będzie się studziła, kroimy brzoskwinie i truskawki, mieszamy z pozostałymi owocami. 


Do pucharków wkładamy owoce i zalewamy przezroczystą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Kiedy i ta warstwa stężeje, przygotowujemy pozostałą połowę owocowej galaretki w 250 ml wody. Po ostudzeniu rozlewamy do pucharków. Znów wkładamy do lodówki. 


Przed samym podaniem śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy na galaretkach i posypujemy świeżymi owocami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty