Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Mrożona herbata brzoskwiniowa / ice tea

Domowa mrożona herbata jest idealna na lato - jest pyszna i świetnie gasi pragnienie. Do tego jest dużo tańsza i zdrowsza od sklepowych gotowców.

Składniki:

  • Woda - 1l przegotowanej zimnej + 0,5 szkl wrzątku
  • Herbata czarna - 2 łyżeczki
  • Brzoskwinie - 2 szt
  • Stewia - do smaku (można użyć innego słodzika lub cukru)


W połowie szklanki wrzątku zaparzamy mocną herbatę (czyli parzymy dłuższy czas z instrukcji). Po schłodzeniu mieszamy z zimną wodą. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dorzucamy do dzbanka. Słodzimy do smaku. Polecam słodzik w płynie - dobrze się rozpuszcza i łatwo go dozować. Herbatę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc, aby brzoskwinie oddały swój smak). Podajemy z kostkami lodu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty