Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Likier z draży Korsarz

 

Draże kokosowe to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Dziś proponuję go w wersji dla dorosłych. Rewelacyjny kokosowo-czekoladowy napój alkoholowy. Likier jest pyszny samodzielnie, jako sos do lodów czy dodatek do kawy.
 

Składniki:

  • Draże kokosowe - 300g
  • Mleko skondensowanie niesłodzone - 500ml
  • Woda przegotowana, ostudzona - 200ml
  • Spirytus - 100ml (jeśli wolisz mocniejszy likier, daj więcej alkoholu)

Draże kruszymy. Można wkładać porcje draży pomiędzy ręczniki papierowe i uderzać tłuczkiem do mięsa. Draże zalewamy mlekiem skondensowanym i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie gotujemy! Draże powinny się rozpuścić. Studzimy.


Mieszamy mleko z cukierkami, przegotowaną wodę i spirytus. Dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do butelek. Z tej porcji wychodzi 1 litr. Butelki umieszczamy w zacienionym miejscu. Likier mieszamy codziennie. 

Po kilku dniach jest gotowy do picia. 

Można przechowywać go w lodówce, będzie wtedy jednak gęstszy.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty