Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Czosnkowa surówka z kalafiorem


Świeże warzywa w czosnkowo-miętowym sosie. Surowy kalafior jest świetnym źródłem witamin i minerałów, warto włączyć go do swojej diety.

Składniki na 4 porcje:

  • Kalafior - 1/4 główki
  • Ogórek - 4szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Mięta - kilka liści lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Jogurt naturalny - 1szt 180g
  • Majonez - 1 łyżka

Ogórki trzemy na tarce, odstawiamy na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru wody. Kalarepkę obieramy, razem z kalafiorem trzemy na tarce.
Czosnek przeciskamy, miętę bardzo drobno kroimy.
Mieszamy warzywa, czosnek, miętę, jogurt i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godziną do przegryzienia. Psuje idealnie do potraw z grilla.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty