Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Azjatycka surówka z ogórka i kalarepki


Bardzo chrupiąca surówka z sezonowymi warzywami i orientalnymi dodatkami. Idealna do letnich obiadów lub grilla.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe - 4szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Imbir marynowany - 3 plasterki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sezam - 1 łyżka
  • Chilli płatki - do posypania

Kalarepkę obieramy, razem z ogórkami kroimy w słupki.
Imbir i obrany ząbek czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę.
Mieszamy olej, ocet, srirachę, cukier, sezam, imbir i czosnek. Łączymy wszystkie składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty