Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Hummus bowl


Przepis na konkretne, pyszne i zdrowe śniadanie. Miska dobroci z hummusem, podana z domowym plackiem z patelni.

  • Hummus:
  • Ciecierzyca gotowana - 150g + 4 łyżki zalewy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
  • Chlebki z patelni (4 chlebki wielkości dużego talerza):
  • Mąka - 200g (+do obsypania)
  • Drożdże świeże - 10g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 150g
  • Czarnuszka - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe, ogórek zielony, rzodkiewki,
  • roszponka, marchew, oliwki

Hummus (można zrobić dzień wcześniej):
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Chlebki:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki najlepsze są na świeżo.

Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia.

Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami. Podajemy z ciepłym plackiem.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty