Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasteczka owsiano-bakaliowe


Moje ulubione ciasteczka z płatków owsianych - pełne orzechów i suszonych owoców. Zawsze się udają! 

Składniki na 30 ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka żytnia - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Siemię lniane - 2 łyżki
  • Orzechy nerkowca - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki

Orzechy siekamy, morele kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie jest zwarte, dość mocno się kruszy. Nabieramy nieduże porcje ciasta i mocno ściskając, formujemy ciasteczka. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk.
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy 25 minut. Studzimy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas. 

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając inne orzechy, nasiona chia, suszone figi itd.


 

 

  

 

Komentarze

  1. Już czujemy ten piękny zapach ciasteczek unoszący się w całym domu mmm...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty