Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Migdałowo-miodowe ciastka z białek

 

Pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych z innego dania białek. Ciasteczka są mocno migdałowe, otoczone w cukrze pudrze. 

Składniki (na ok 40szt):

  • Białko jaja kurzego - 6szt
  • Cukier brązowy - 2 łyżki
  • Miód - 2 łyżki
  • Mąka migdałowa - 300g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier puder do obtaczania
  • Siekane migdały do obsypania
  • Aromat migdałowy - kilka kropel (opcjonalnie)

 Białka z cukrem obijamy na sztywną pianę. Dokładamy miód i miksujemy do wymieszania. Na końcu dodajemy porcjami mąki i opcjonalnie aromat, miksujemy, aż ładnie się połączy. Masa będzie gęsta.

Ciasteczka nabieramy i formujemy rękami, albo łyżką. Każde ciasteczko otaczamy obficie w cukrze pudrze. Palcem robimy dziurkę i wsypujemy do niej siekane migdały.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Ciasta muszą koniecznie poleżeć do następnego dnia - wtedy są najlepsze. Jeśli będą trzymane zamknięte zrobią się trochę miększe. Ja wolę twardsze i bardziej chrupiące więc zostawiam je na talerzu.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty