Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kanapki z salami i pigwą

Salami i chutney z pigwy to świetne połączenie. Do tego domowy chlebek, kolorowe świeże warzywa i mamy śniadanie idealne! 

Składniki:

  • Dowolny chleb - u mnie kukurydziany
  • Chutney z pigwy - 4 łyżki (przepis w opisie)
  • Salami - 10 plastrów
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Roszponka (może być rukola albo sałata lodowa) 

Mój przepis na chutney z pigwy znajdziecie tutaj.

 
Kromki chleba smarujemy chutneyem. Układamy na nie roszponkę, cienko pokrojone salami i połówki pomidorów. Opcjonalnie można polać sosem majonezowym.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty