Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zupa dyniowa z gyrosem

Zupa zrobiona z przypadku, wyszła zaskakująco pyszna. Połączenie kremy dyniowo-kapuścianego z gyrosem jest fantastyczne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia - 1/2 niedużej
  • Kapusta biała - 1/4 niedużej
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/3
  • Ziemniak - 1 średni
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona
  • Sos sojowy - 1 łyżka

  • Kurczak - mięso z udka bez kości - 250g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

  • Groszek ptysiowy - 100g (lub grzanki chlebowe)

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z olejem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 4-5 cm powyżej linii warzyw). Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie - najlepiej sprawdzać na ziemniaku. Warzywa miksujemy na gładką masę. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.


Kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawę gyros i olej, dokładnie mieszamy. Kurczaka smażymy, aż będzie ładnie przyrumieniony (dla sprawdzenia czy nie jest surowy, najlepiej przekroić kawałek).

Zupę podajemy z porcją kurczaka i groszkiem ptysiowym.

 
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty