Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Surówka z sezamem w azjatyckim stylu

 

Surówka warzywna z sezamem i olejem sezamowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Marchew - 2szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/2 szt
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Mirin - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka

Kapustę szatkujemy. Marchew, selera i kalarepę ścieramy na wiórki. Dodajemy sezam.

Składniki na sos mieszamy. Podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podajemy do obiadu lub jako samodzielny posiłek.  

Olej sezamowy ma specyficzny smak i zapach. Jeśli Ci nie odpowiada do sałatki dodaj tylko olej rzepakowy lub oliwę. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty