Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z winogronem i serem Grana Padano

Kolorowa sałatka pełna smaków - winogron, nerkowce, pomidory, oliwki i aromatyczny ser. 

Składniki na 2 porcje:

  • Roszponka - 2 garści
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Winogrona ciemne - 10szt (najlepiej bezpestkowe)
  • Nerkowce - 2 łyżki
  • Ser Grana Padano tarty* - 2 łyżki
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki

* Ser Grana Padano nie jest parmezanem (czyli Parmigiano Reggiano), choć często jest z nim mylony. W tej sałatce można używać tych serów zamiennie. 

 

Na talerzach układamy roszponkę. Na niej pokrojone pomidory, suszone pomidory, oliwki.
Winogrona kroimy na pół (jeśli mają pestki to najlepiej je wyciągnąć) i układamy na warzywach.
Polewamy olejem spod suszonych pomidorów, posypujemy serem. Na końcu układamy nerkowce. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty