Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kurczak z mango chutney


Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.

Składniki na 2 porcje:

  • Mango chutney:
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Mango - 1/2 dużego 
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka 
  • Ryż - 100g
  • Pierś z kurczaka - 1szt duża
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • Pieprz i curry
  • Olej do smażenia

Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.

Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę, przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.

Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
 

 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty