Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zdrowy talerz z hummusem i falafelem

Zdrowy talerz z hummusem i falafelem

Świeże warzywa z aromatycznym falafelem i hummusem - konkretny i sycący posiłek. Jest pyszne, chrupiące i z mnóstwem egzotycznych smaków.

Składniki na 2 porcje:

  • Gotowa mieszanka na falafel - 1 opakowanie 160g
  • Olej do smażenia
  • Marchewka - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Inne ulubione owoce
Hummus:
  • Ciecierzyca gotowana - 100g + 2 łyżki zalewy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
  • Suszone pomidory w proszku do posypania

Falafele przygotowywałam z gotowej mieszanki. Wystarczy wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut, uformować kulki lub kotleciki i usmażyć do oleju, aż do zarumienienia.
Można oczywiście przygotować falafele samodzielnie, polecam mój przepis. Jest to jednak dość czasochłonne.


Hummus:
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonymi pomidorami.


Na talerzu układamy pokrojone w słupki marchewki i kalarepkę, ćwiartki rzodkiewek, falafele oraz porcję hummusu.
Danie można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy w pudełku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty