Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drink blue mojito

Drink blue mojito
 

Mojito (mohito) to bardzo popularny drink na bazie rumu. Limonki i mięta to idealne składniki na letni napój. Proponuję niebieską wersję mojito - z dodatkiem blue curacao.

Składniki na 1 drinka:

  • Rum - 40ml
  • Mięta - kilka listków
  • Limonka - 1/2 szt
  • Syrop blue curacao - 1 łyżka
  • Lód w kostkach lub kruszony
  • Woda gazowana

Limonkę dzielimy na ósemki i wkładamy do wysokiej szklanki. Dodajemy listki mięty i syrop blue curacao. Całość ugniatamy, aby limonka puściła sok - przydaje się do tego tłuczek barmański. Dolewamy rum. Teraz dodajemy kostki lodu lub kruszony lód. Szklankę dopełniamy wodą gazowaną. Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty