Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Drink blue mojito

Drink blue mojito
 

Mojito (mohito) to bardzo popularny drink na bazie rumu. Limonki i mięta to idealne składniki na letni napój. Proponuję niebieską wersję mojito - z dodatkiem blue curacao.

Składniki na 1 drinka:

  • Rum - 40ml
  • Mięta - kilka listków
  • Limonka - 1/2 szt
  • Syrop blue curacao - 1 łyżka
  • Lód w kostkach lub kruszony
  • Woda gazowana

Limonkę dzielimy na ósemki i wkładamy do wysokiej szklanki. Dodajemy listki mięty i syrop blue curacao. Całość ugniatamy, aby limonka puściła sok - przydaje się do tego tłuczek barmański. Dolewamy rum. Teraz dodajemy kostki lodu lub kruszony lód. Szklankę dopełniamy wodą gazowaną. Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty