Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko
 

Idealne słodkie śniadanie na weekend - słodkie francuskie tosty podane z owocami. Do ich zrobienia można wykorzystać świeże jak i czerstwe pieczywo. 

Składniki:

  • Chałka - 1szt
  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia - najlepiej masło klarowane
  • Ulubione dodatki

Chałkę kroimy na kromki.
Jajka mieszamy z mlekiem i cukrem waniliowym, roztrzepujemy.
Kromki chałki maczamy w masie jajecznej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja używałam masła klarowanego, ale można oczywiście smażyć na oleju.  Smażymy z obu stron, aż będą lekko zarumienione. Odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tosty podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i świeżymi owocami. Świetnie będą także smakowały z dżemem lub cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty