Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko
 

Idealne słodkie śniadanie na weekend - słodkie francuskie tosty podane z owocami. Do ich zrobienia można wykorzystać świeże jak i czerstwe pieczywo. 

Składniki:

  • Chałka - 1szt
  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia - najlepiej masło klarowane
  • Ulubione dodatki

Chałkę kroimy na kromki.
Jajka mieszamy z mlekiem i cukrem waniliowym, roztrzepujemy.
Kromki chałki maczamy w masie jajecznej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja używałam masła klarowanego, ale można oczywiście smażyć na oleju.  Smażymy z obu stron, aż będą lekko zarumienione. Odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tosty podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i świeżymi owocami. Świetnie będą także smakowały z dżemem lub cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty