Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko

Tosty francuskie - jajochlebki na słodko
 

Idealne słodkie śniadanie na weekend - słodkie francuskie tosty podane z owocami. Do ich zrobienia można wykorzystać świeże jak i czerstwe pieczywo. 

Składniki:

  • Chałka - 1szt
  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia - najlepiej masło klarowane
  • Ulubione dodatki

Chałkę kroimy na kromki.
Jajka mieszamy z mlekiem i cukrem waniliowym, roztrzepujemy.
Kromki chałki maczamy w masie jajecznej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja używałam masła klarowanego, ale można oczywiście smażyć na oleju.  Smażymy z obu stron, aż będą lekko zarumienione. Odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tosty podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i świeżymi owocami. Świetnie będą także smakowały z dżemem lub cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty