Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Cebularze z szynką dojrzewającą

Cebularze z szynką dojrzewającą
Wytrawne drożdżówki z cebulą, serem, szynką dojrzewającą, cheddarem i makiem. Chrupiące i puszyste, sprawdzą się świetnie jako prowiant na wakacyjną wycieczkę.

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych sztuk:

Ciasto:
  • Mąka - 340g
  • Woda ciepła - 170ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 4 łyżki + do polewania
Farsz:
  • Cebula - 5szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej - 2 łyżki
  • Szynka dojrzewająca - 10 plasterków
  • Ser cheddar tarty - 80g
  • Mak do posypania


Ciasto.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, solą i oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy

Wracamy do ciasta.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 lub 6 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie, pozostawiając wyższy rant. Przygotowane spody z ciasta smarujemy oliwą i zostawiamy na kolejne pół godziny (można je przykryć bawełnianą ściereczką.
Na bułkach układamy porcję smażonej cebuli, pokrojoną szynkę dojrzewającą, po trochę sera i całość posypujemy makiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Drożdżówki podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty