Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Cebularze z szynką dojrzewającą

Cebularze z szynką dojrzewającą
Wytrawne drożdżówki z cebulą, serem, szynką dojrzewającą, cheddarem i makiem. Chrupiące i puszyste, sprawdzą się świetnie jako prowiant na wakacyjną wycieczkę.

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych sztuk:

Ciasto:
  • Mąka - 340g
  • Woda ciepła - 170ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 4 łyżki + do polewania
Farsz:
  • Cebula - 5szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej - 2 łyżki
  • Szynka dojrzewająca - 10 plasterków
  • Ser cheddar tarty - 80g
  • Mak do posypania


Ciasto.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, solą i oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy

Wracamy do ciasta.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 lub 6 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie, pozostawiając wyższy rant. Przygotowane spody z ciasta smarujemy oliwą i zostawiamy na kolejne pół godziny (można je przykryć bawełnianą ściereczką.
Na bułkach układamy porcję smażonej cebuli, pokrojoną szynkę dojrzewającą, po trochę sera i całość posypujemy makiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Drożdżówki podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty