Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Cebularze z szynką dojrzewającą
Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych sztuk:
- Mąka - 340g
- Woda ciepła - 170ml
- Drożdże - 10g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Oliwa - 4 łyżki + do polewania
- Cebula - 5szt
- Sól i pieprz do smaku
- Olej - 2 łyżki
- Szynka dojrzewająca - 10 plasterków
- Ser cheddar tarty - 80g
- Mak do posypania
Ciasto.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, solą i oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy
Wracamy do ciasta.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 lub 6 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie, pozostawiając wyższy rant. Przygotowane spody z ciasta smarujemy oliwą i zostawiamy na kolejne pół godziny (można je przykryć bawełnianą ściereczką.
Na bułkach układamy porcję smażonej cebuli, pokrojoną szynkę dojrzewającą, po trochę sera i całość posypujemy makiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Drożdżówki podajemy po ostudzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz