Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mango lassi

 

Mango lassi
 

Mango lassi to pochodzący z Indii pyszny, orzeźwiający napój idealny na letnie upały. Warto użyć do niego bardzo dojrzałego mango, będzie wtedy idealnie słodkie.

Składniki:

  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - około 1/2 szklanki 
  • Kardamon mielony - szczypta
  • Ewentualnie miód lub cukier, ale jeśli mango będzie dojrzałe, nie ma potrzeby dosładzać

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna, które słabo sprawdzają się w napojach ;)
Mango łączymy z jogurtem, mlekiem, kardamonem i ewentualnie słodzidłem. Całość miksujemy dokładnie. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody - zależy od waszych preferencji co do gęstości napoju.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty