Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mango lassi

 

Mango lassi
 

Mango lassi to pochodzący z Indii pyszny, orzeźwiający napój idealny na letnie upały. Warto użyć do niego bardzo dojrzałego mango, będzie wtedy idealnie słodkie.

Składniki:

  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - około 1/2 szklanki 
  • Kardamon mielony - szczypta
  • Ewentualnie miód lub cukier, ale jeśli mango będzie dojrzałe, nie ma potrzeby dosładzać

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna, które słabo sprawdzają się w napojach ;)
Mango łączymy z jogurtem, mlekiem, kardamonem i ewentualnie słodzidłem. Całość miksujemy dokładnie. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody - zależy od waszych preferencji co do gęstości napoju.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty