Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Mango lassi

 

Mango lassi
 

Mango lassi to pochodzący z Indii pyszny, orzeźwiający napój idealny na letnie upały. Warto użyć do niego bardzo dojrzałego mango, będzie wtedy idealnie słodkie.

Składniki:

  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - około 1/2 szklanki 
  • Kardamon mielony - szczypta
  • Ewentualnie miód lub cukier, ale jeśli mango będzie dojrzałe, nie ma potrzeby dosładzać

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna, które słabo sprawdzają się w napojach ;)
Mango łączymy z jogurtem, mlekiem, kardamonem i ewentualnie słodzidłem. Całość miksujemy dokładnie. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody - zależy od waszych preferencji co do gęstości napoju.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty