Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mango lassi

 

Mango lassi
 

Mango lassi to pochodzący z Indii pyszny, orzeźwiający napój idealny na letnie upały. Warto użyć do niego bardzo dojrzałego mango, będzie wtedy idealnie słodkie.

Składniki:

  • Mango - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka
  • Mleko lub woda - około 1/2 szklanki 
  • Kardamon mielony - szczypta
  • Ewentualnie miód lub cukier, ale jeśli mango będzie dojrzałe, nie ma potrzeby dosładzać

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Pomijamy miąższ z okolicy pestki, ponieważ zawiera włókna, które słabo sprawdzają się w napojach ;)
Mango łączymy z jogurtem, mlekiem, kardamonem i ewentualnie słodzidłem. Całość miksujemy dokładnie. W razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody - zależy od waszych preferencji co do gęstości napoju.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty