Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem czyli koprem włoskim, ciecierzycą i sosem tahini. Pyszna i wyjątkowo chrupiąca! Świetnie sprawdza się do dań z grilla.

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Sezam - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos z jalapeno (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także posiekaną nać fenkułu, przypominające nasz koperek.
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Ciecierzycę odcedzamy.

Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, tahini, ostrym sosem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję, Doprawiamy sumakiem i pieprzem.

Warzywa łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty