Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem czyli koprem włoskim, ciecierzycą i sosem tahini. Pyszna i wyjątkowo chrupiąca! Świetnie sprawdza się do dań z grilla.

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Sezam - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos z jalapeno (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także posiekaną nać fenkułu, przypominające nasz koperek.
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Ciecierzycę odcedzamy.

Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, tahini, ostrym sosem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję, Doprawiamy sumakiem i pieprzem.

Warzywa łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty