Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem czyli koprem włoskim, ciecierzycą i sosem tahini. Pyszna i wyjątkowo chrupiąca! Świetnie sprawdza się do dań z grilla.

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Sezam - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos z jalapeno (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także posiekaną nać fenkułu, przypominające nasz koperek.
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Ciecierzycę odcedzamy.

Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, tahini, ostrym sosem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję, Doprawiamy sumakiem i pieprzem.

Warzywa łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty