Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi w nietypowym wydaniu. Zamiast parówek użyłam mięsa mielonego, dodałam oliwki i domowe tzatziki. Smakują genialnie! Takimi hot dogami z pewnością zaskoczycie i zachwycicie swoich gości. 

Składniki:

Podłużne kotlety mielone:
  • Mięso mielone - 500g (ja użyłam wieprzowego)
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Paprka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa, kumin
Tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2 szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięta - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Ocet - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • Podłużne bułki do hot dogów - 4szt
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Mięso.
Mięso mielone mieszamy z olejem i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy podłużne kotlety.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

Mięso możemy także przygotować na grillu, na specjalnych tackach.

Tzatziki.
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce. Jeśli są duże, warto przed tarciem wydrążyć je łyżką, aby pozbyć się pestek. Ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy.
Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną miętą, przyprawami, odciśniętym ogórkiem i ewentualnie octem. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Oliwki i jalapeno kroimy w plasterki.

Bułki rozkrawamy. Do każdej nakładamy porcję sosu, gorący kotlet, plasterki oliwek i jalapeno.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty