Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Hot dogi z grecką nutą
Hot dogi w nietypowym wydaniu. Zamiast parówek użyłam mięsa mielonego, dodałam oliwki i domowe tzatziki. Smakują genialnie! Takimi hot dogami z pewnością zaskoczycie i zachwycicie swoich gości.
Składniki:
- Mięso mielone - 500g (ja użyłam wieprzowego)
- Olej - 2 łyżki
- Przyprawy:
- Paprka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa, kumin
- Ogórek gruntowy - 2 szt
- Jogurt naturalny gęsty - 150g
- Oliwa - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Mięta - kilka liści
- Sól, pieprz - do smaku
- Ocet - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Podłużne bułki do hot dogów - 4szt
- Oliwki
- Marynowane jalapeno
Mięso.
Mięso mielone mieszamy z olejem i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy podłużne kotlety.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron.
Mięso możemy także przygotować na grillu, na specjalnych tackach.
Tzatziki.
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce. Jeśli są duże, warto przed tarciem wydrążyć je łyżką, aby pozbyć się pestek. Ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy.
Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną miętą, przyprawami, odciśniętym ogórkiem i ewentualnie octem. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Oliwki i jalapeno kroimy w plasterki.
Bułki rozkrawamy. Do każdej nakładamy porcję sosu, gorący kotlet, plasterki oliwek i jalapeno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz