Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi w nietypowym wydaniu. Zamiast parówek użyłam mięsa mielonego, dodałam oliwki i domowe tzatziki. Smakują genialnie! Takimi hot dogami z pewnością zaskoczycie i zachwycicie swoich gości. 

Składniki:

Podłużne kotlety mielone:
  • Mięso mielone - 500g (ja użyłam wieprzowego)
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Paprka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa, kumin
Tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2 szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięta - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Ocet - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • Podłużne bułki do hot dogów - 4szt
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Mięso.
Mięso mielone mieszamy z olejem i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy podłużne kotlety.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

Mięso możemy także przygotować na grillu, na specjalnych tackach.

Tzatziki.
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce. Jeśli są duże, warto przed tarciem wydrążyć je łyżką, aby pozbyć się pestek. Ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy.
Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną miętą, przyprawami, odciśniętym ogórkiem i ewentualnie octem. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Oliwki i jalapeno kroimy w plasterki.

Bułki rozkrawamy. Do każdej nakładamy porcję sosu, gorący kotlet, plasterki oliwek i jalapeno.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty